Sök:

Sökresultat:

8 Uppsatser om Vćr Kokbok - Sida 1 av 1

VĂ„r Kokbok : En studie om den historiska utvecklingen inom matkonsumtion i VĂ„r Kokbok

Swedish consumption habits led to a discourse on consumption needs of the general public during the first half of the 20th century, involving primarily several institutions, but also a variety of popular movement organizations, among which we find Kooperativa Förbundet. In this discourse, ascetic consumption and a rationalized outlook on consumption were idealized, as the Swedes needed to be economical not to live beyond their means. The objective of this study is to investigate the ideals this type of discourse conveys throughout the latter half of the 20th century. This will be achieved by investigating selected editions of the cookbook ?VÄr Kokbok? published by Kooperativa Förbundet.

Finns det svenskt kaffe pÄ hotellet?

Uppsatsens syfte Àr att, med hjÀlp av teorier om symboliskt kapital och om identitet, finna svaret pÄ hur, och om, husmanskosten och begreppet husmanskost förÀndrats med tiden och hur det konstrueras en kvalitetsstÀmpel i begreppet utifrÄn idéer om det ?svenska? och det ?genuina?. Den har Àven som syfte att diskutera matens betydelse för kulturarv, identitetstillhörighet och svenskhet. Genom att leta efter förÀndringsprocesser och attityder i kokböcker kommer jag visa pÄ förÀndringar i begreppet husmanskost och hur begreppet fÄr en förÀndrad anvÀndning. VÄr kokbok sÀger sig spegla samhÀllet genom att vara ?i sin samtid? och dÀrmed blir min undersökning intressant dÄ man med det synsÀttet kan dra slutsatser om samhÀllet, etnicitet och konstruerandet av vad svenskhet Àr.

VÄr kokbok ? hÄller den? : En granskning med miljöperspektiv

Syftet med studien var att granska VÄr kokbok för att se om det skett nÄgra förÀndringar över tid, i relation till rekommendationer om hÄllbara matval. HÄllbar utveckling handlar om hur vi kan tillfredstÀlla vÄra behov utan att riskera kommande generationers. I denna frÄga har matvanor och konsumtion fÄtt allt större betydelse. Detta eftersom dessa stÄr för en stor del av utslÀppen och klimatpÄverkan samtidigt som det Àr nÄgot varje individ kan vara med och pÄverka. En betydelsefull kanal för förmedling av hÄllbara matval kan sÄledes vara kokböcker som genom sitt budskap kan inspirera lÀsaren och dÀrmed pÄverka dennes beteende.

?Kryddan i maten? : Redesign av en kokbok

The purpose of this project has been to redesign an already existing cook-book. The title of the book (directly translated), ?Season in food ? the year around with herbs and spices?, contains what the headline imposes: spices, herbs and food. But when the author tries to entwine these parts and communicate it to the reader it is not working all to well due to a poor and inconsistent graphic design.I have followed the theories and values of information design when I redesigned the book layout with the intent to simplify the communication between author and reader. In the progress to make a complete dummie of the book I did multiple literature studies, book analysis, tests and a vast number of drafts.In this report I will describe the whole process from start to finish.

Maten ? ett mÄl för livet

Denna studie handlar om hur personal och förÀldrar uppfattar hur och vad barn lÀr sig i projektet Sinnenas mat i förskolan. TvÄ förskollÀrare, en barnskötare, en mÄltidspersonal, en kock, en skÄdespelare och tvÄ förÀldrar blir intervjuade i syfte att undersöka den deltagande personalens och förÀldrarnas uppfattning om vad och hur barnen lÀrde sig i projektet. Perspektiv och teorier som rör barns lÀrande och matvanor, hur idén till projektet vÀcktes och en beskrivning av projektet Sinnenas mat i förskolan presenteras.Tanken Àr att man börjar med hem- och konsumentkunskap i tidigare Äldrar, redan pÄ förskolan, med mÄl att kunna förbÀttra barns matvanor. Man utgÄr frÄn ett praktiskt-estetiskt Àmne sÄsom hem- och konsumentkunskap och till det naturligt knyter andra teoretiska Àmnen. Projektidén Àr att arbeta med maten som mÄl och medel i förskolan.

KÖK OCH KÄK : Hur matlagningen pĂ„verkats av köket, dess utrustning och mĂ€nniskornas livsstil 1960 ? 2000

Tre parallella förlopp undersöks, dels den förÀndring som skett med köksrummet i nyproducerade privata kök i stadsbebyggelse under tiden 1960-2000, dels de tekniska hjÀlpmedlens och livsstilens betydelse för matlagningen under samma period.Syftet med studien Àr att undersöka hur köksrummet, dess utrustning och livsstilen pÄverkat matlagningen mellan 1960 ? 2000.TvÄ metoder har anvÀnts nÀmligen litteraturstudier och en intervju. Litteraturstudierna Àr av tvÄ slag, dels litteratur om kökets förÀndring livsstilen och dels en sammanstÀllning och analys av fyra ÄrgÄngar av vÄr kokbok. Intervjun har skett per mail.Resultatet av undersökningen visar att mÀnniskornas livsstil och trenderna omkring dom har pÄverkat matlagningen och Àven nya tekniska köksapparater. DÀremot torde köksrummets utseende han spelat en mindre roll för matlagningen.Slutsatsen Àr att de nyproducerade köken, under den period som undersökningen behandlat, har varit sÄ stora och vÀlplanerade att de inte kan ha hindrat för matlagningen.

IFRS: Kokbok eller principer : -en studie om utvecklingen av jÀmförbarhet mellan företags koncernredovisning i enlighet med IFRS

Sedan Är 2005 Àr noterade företag skyldiga att följa internationella redovisningsstandarder, IFRS. IFRS Àr ett principbaserat system vilket medför att standarderna tillÀmpas olika. DÀrmed försvÄras jÀmförbarheten mellan företags koncernredovisning. JÀmförbarhet Àr en av de kvalitativa egenskaper som redovisningen bör uppfylla enligt IASB, organisationen som tar fram IFRS. Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att utreda vilka förvÀntningar redovisningsexperter har pÄ utvecklingen av jÀmförbarheten mellan företags koncernredovisning samt identifiera vad experterna anser talar för och emot en förÀndrad jÀmförbarhet.

FrÄn bok till nÀtversion - Analys av grammatik i ett recept dÄ och nu

Det var under 1700-talet som genombrottet för kokböcker i Sverige kom. Under den hÀr tiden skrevs det fortfarande kokböcker för överklassen, men allt mer började det komma kokböcker som hade en handboksliknande utformning med anvisningar för bÄde mat och olika delar av hushÄllsarbetet. Under 1700-talet förekom det i kokböcker tre verbformer, imperativ, s-passiv och aktiv presens. Dock hade s-passivt tagit överhanden mot slutet av 1700-talet och detta sÀtt att skriva recept gÀllde fram till cirka 1900-talet, dÄ det sker en ÄtergÄng till att anvÀnda imperativ i receptskrivningen.Idag Àr intresset för mat och mÄltidslitteratur stort i Sverige och övriga vÀrlden. Varje dag sÀljs det nÀstan 1,5 miljoner böcker om detta Àmne runt om i vÀrlden.